Hmm .... Még mielőtt bárki gyors hátraarccal visszavonulót fújna abban a tévhitben, hogy valami, ömlengős, lelkihulladék rinyával szembesülne itt, szeretném icipicit leszögezni, hogy igen is a téma továbbra is a kézműves egyedi alkotás, a mozaikozás:)
  • Szóval úgy adódott, hogy korábban volt egy felkérésem egy családi napra, ahol minimum 60 gyereket kellett volna bevezetni a mozaikozás csodálatos alapjaiba, de sajnos az adott Önkormányzat technikai okok miatt végül kénytelen volt a teljes eseményt törölni. Sajnos van ilyen! 
A dolog szépsége viszont abban áll, hogy mire lemondták, én már előkészültem, felkészültem, anyaggal, tervekkel, színekre dobozolt és külön formákra vágott mozaikkockákkal, alapokkal, mintákkal, mintadarabokkal - persze az adott témában és gyerekekre szabottan. 
 
Ahogy ott álltam és néztem az előkészített alapokat: függő díszek, poháralátétek, tálcák és edényalátétek, úgy döntöttem, el kezdem ezeket felhasználni, és a minták mellé, csináltam még  jó pár darabot. Szóval jövök most szépen sorba mindenféle apróságokkal. 
  • Ez a bejegyzés most a szív alakú függő díszekről szól. Aranyos kis darabok, kezdők is bátran kipróbálhatják. Aranyos, hangulatos darabok, alkalmasak több felhasználási területre: fali dísz, ablakdísz, ajtódísz, kilincsdísz, fiókgombra, szekrény fogantyújára, vitrázsrúdra, lépcsőkorlátra stb. A mintáknak is csak a képzelet szabhat határt. 

 

Az elkészítése egyszerű:

 

  • Bármely hobbyboltban vagy webáruházban beszerezhető hasonló szív alakú alap. Azzal kezdjük, hogy a  szalagnak kifúrjuk a lukat. Mozaikkockákkal, gyöngyökkel, gombokkal, üveglencsékkel, kavicsokkal lehet díszíteni tetszés szerint, ügyelve arra, hogy a lukat szabadon hagyjuk. Száradás után fugázáskor egy fogpiszkálóval vagy gyufával ki kell piszkálni a lukba bekerült fölösleget. A hátoldalát én akrilfestékkel festettem, egy réteg matt lakkal lefedtem.  A szalagot dísztő gyöngyök java része tömören préselt-papírgolyó alapú, magam festettem, de nyilván kaphatóak bármilyen jellegű nagy lukú gyöngyök is amelyek pont ennyire alkalmasak.

 

A szalag befűzésekor, egy-egy darabnál úgy találtam, hogy a luk mégis túl szűk, ezért a fúróval picit kitágítottam, mivel a luk eleve ki volt fúrva, csak a fölösleges fugát érintettem, így nem tehettem kárt semmiben.
  • Nagyon sokféle darabot  készítettem, de ide, a blog technikai adottságai miatt csak pár darab képet teszek fel, további képeket a Mozaikvilág Facebook oldalán találtok, KLIKK IDE.

DSCN0015.JPG

DSCN0074.JPG

DSCN0030.JPG

DSCN9971.JPG

DSCN0080.JPG

DSCN9920.JPG

DSCN9930.JPG

DSCN0003.JPG

Szerző: Hamupupocska  2014.10.26. 12:33 Szólj hozzá!

Címkék: mozaik ablakdísz ajtódísz lakásdekoráció függődísz fali dísz Pentart festék

No nem mintha a mozaik témáról hirtelen átálltam volna az étkezési szokásokat boncolgató szakértővé és most boncolgatnám a mindennapi olaszos kulináris előnyöket, hátrányokat a fényevők étkezési szokásaival szemben. Neeem ....   :)
  • Én inkább maradok a barkácsbajnok kályhájánál. 
Jövök itt most nektek egy icipici bejegyzéssel. Nem azért rövid, mert ennyi figyelmet érdemelne, hanem azért, mert olyan egyszerű, és olyan kevés időt vesz igénybe .... arról nem is beszélek, hogy milyen olcsón hoztam létre.
  • Nos, korábban bemutattam már a konyhámat, ehhez szerettem volna valami különleges, nem túl csicsás, ( hiszen a konyha falai eleve díszesek) de azért ideillő, és legfőbb képen úgy érezzem, hogy ez is ÉN vagyok :D . 
Hirtelen ötlet volt, pont egy bevásárláson voltam a metró nagykerben, amikor megtaláltam azt a tészta- vagy gyümölcsszűrőt ami illik a konyhafelszerelésemhez, nem csicsás, és aranyos is. Nos, azonnal három darabot vettem - nem hittem a szememnek, hogy alig 700,- Ft darabja. Nos, és miért három? No nem azért mert féltem, hogy elkallódik, vagy széttrancsírozom, hanem azért, mert egy kellett a háztartásba, és van két lámpám. Egyik a konyharész fölött, másik az étkezőrész asztala fölött. Igeeen  - lámpaburának szántam.
Hazaérve, már csak kb 15 perc munkát jelentett a buracsere. Egy bármilyen olyan eszköz kell csak hozzá, amely alkalmas a fémet vágni. Ha már megvan a luk, csak szét kell csavarni, levenni a "gyári" üveg burákat és felcsavarni ezeket.

lampaburam.jpg

DSCN9921.JPG

DSCN9923.JPG

Szerző: Hamupupocska  2014.10.24. 17:07 Szólj hozzá!

Címkék: lámpa lakásdekoráció Dremel

süti beállítások módosítása