"... ott minden lépés nyomtalan,
és minden hajnal színarany....
"  - Kowa

Már régen beleszerettem 5 db antik porcelán ruhaakasztóba és a hozzáillő két darab fánkszerű konzolba :). Mindig is tudtam, hogy, ezekből fog összeállni valamikor az én egyedi fogasom. Hát eljött az ideje.

 Az akasztók és a konzolok eleve festett, díszes darabok, így magától adódott, hogy csak egy egyszerű fa alap fogja majd össze. Két méretre vágott és csiszolt fenyődeszka, ragasztó és pár csavar segítségével állt össze a  központi elem, amivel más, lehet, hogy meg is elégedett volna. Nekem, mint fanatikus mozaikkészítőnek viszont az egyértelmű volt, hogy a teljes falat bevonom, így időtálló, érdekes és nem utolsó sorban is, könnyen tisztítható lesz. A terv  már jó ideje érlelődött a fejemben, de mindig is éreztem, hogy valami még mindig hiányzik,
ahhoz, hogy egy hangulatos és praktikus előszobafal legyen belőle.

Nem akartam túl zsúfoltra sem, és szerettem volna ha az egész kompozíció illik a bejárati mozaikos ajtókerethez és az előszobából nyíló lépcsőforduló korlátjához is. Ezért csak két alapszínt választottam a fogas falának hátteréhez és töprengtem milyen is legyen a mintája. A fejemben lévő kép máris  beteljesült amikor egyszer
véletlenül rátaláltam egy webáruház amely csodaszép rusztikus porcelán fiókgombokat árul. Színben az akasztókhoz illő darabokat választottam kétféle, kisebb méretben, hiszen ezeket a falba építve terveztem kulcstartónak és alacsonyabb akasztóknak kisebb dolgoknak, úgy helyezve, hogy a gyerekek is könnyen elérjék. A fiókgombokat a fogas faalapjával azonos vastagságú fából vágott és körbecsiszolt átfúrt fa korongokra rögzítettem, a kilógott csavarrészeket levágtam. Ezekkel terveztem kicsit megfűszerezni az összképet.

Indulásnak ceruzával a falra megrajzoltam a minta körvonalait, a fogas és az akasztók helyét. Elsőként a kész központi akasztós fogast rögzítettem a helyére, majd a fa törzsével elkezdtem a mozaik kirakását, hogy lássam, hogyan illeszkedne a kép a fogashoz. Az ágak kialakításakor, a fiókgombokat a helyükre rögzítettem egykomponensű, vizes diszperziós erős ragasztóval, majd folytattam a mozaikozást. Egy kis térbeli hatás elérése érdekében, a barna több árnyalatát használtam a fatörzs kialakításához. Végül,fugázáskor úgy döntöttem, hogy a fa méz-barna fugát, a háttér pedig natúr színt kap.

Nekem nagyon tetszik a végeredmény, és még használatkor sem zavar, ha a kabátok néha esetleg eltakarhatják a minta egy részét. Imádom, hogy ez a kép fogad mindig amikor hazaérek. Olyan otthonos, barátságos, békés ... Olyan érzés mint amiről Kowalsky meg a Vega - Otthon, Édes Otthon című dala szól. (klikk és hallgasd meg ).

1-fogas_projekt_08.JPG4-10-fogas_projekt_hete 326.JPG3-fogas_projekt_04.JPG1-fogas_projekt_04_reszlet.JPG7-fogas_projekt_05.JPG9-fogas_projekt_07_reszlet.JPG1-fogas_projekt_08.JPG4-fogas_projekt_09.JPG2-fogas_projekt_08_reszlet2.JPG1-fogas_projekt_08_reszlet1.JPG1-fogas_projekt_08_reszlet3.JPG6-fogas_projekt_010_reszlet1.JPG3-fogas_projekt_010_reszlet2.JPG5-fogas_projekt_010.JPG

 

Szerző: Hamupupocska  2012.08.10. 09:55 Szólj hozzá!

Címkék: fal mozaik burkolat

Emlékeztek, Kati barátnőmre,  Ugye !? ... Igeeen, az, az  - a laposüveges! :) és a kötélszínű nappalis... :)
Mostanában szülinapja volt. Hányadik??? Háááát,  ... jól van, elárulom, a 20. :))) Telefonon felköszöntöttem, de valahogy még nem sikerült összehozni a bizonyos "szemébe nézek, benyalok neki két puszit és dalra fakadok" köszöntést - szerencsére. Neki is, sőt még a szomszédainak is! Jobb a békesség alapon inkább megmaradok  a mozaikozásnál, több porral jár, de ennek inkább mindenki örül, és nem környezetszennyező - mint az énekhangom lehetne.

Tehát e szép alkalommal összedobtam neki két képet ami szerintem illik is a nappalijába, és talán még szeretni is fogja. :)

A kép alapja préselt falemez, csiszolt kavicsok adják a mintát, színes fugával zárva - egyik esetben mézbarna, másik meg natúr (nem fehér - sőt kötélszínű). Fa kerete széles mahagónibarna.

Mérete : 40  x 40 cm

És itt a kompozició üzenete:

Katikám, legyen ez a két kép kicsit emlékeztető, kicsit támasz, kicsit vigasz, kicsit megerősítés, kicsit én  - bár első sorban mégis szoba dísze lenne - de amikor ránézel majd,  tudd, lásd és érezd, hogy mindig 20 éves vagy, testben, és lélekben is! Gyönyörű, erős és okos nő vagy!
 Legyen ez a két kép jelképe annak, hogy én mindig melletted állok, és annak is hogy ugyan azt a dolgot több színben is lehet látni. Mindig, mindennek megvan a másik - világosabb, kevésbé borus - oldala is. Mindig más fényszögből is megközelíthető. Egy parányi változtatás, egy hajszálnyit más szögből nézve, már más képet festhet, azaz mindig mindenre van jó és jobb megoldás is, csak egy kicsit  ki-, vagy el- kell mozdulni és más szemmel nézni. A jobb megoldás mindig ott van! Az idő úgyis mindig neked dolgozik! Te is tudod ...

Legyen szép napod, és Isten éltessen sokáig!

És jöjjön, ami sosem maradhat el: KLIKK IDE! :D

1-fogas_vegso 059.JPG1-fogas_vegso 019.JPG2-fogas_vegso 060.JPG3-fogas_vegso 061.JPG1-fogas_vegso 050.JPG1-fogas_vegso 063.JPG

Szerző: Hamupupocska  2012.08.08. 14:36 3 komment

Címkék: kép fal mozaik

Szilvikének szülinapja volt. Nem beszélek itt most arról, hogy mennyi is, hisz ez irreleváns információ az ajándék és a mi szempontunkból, és Szilvi amúgy is egy örök és csodaszép ifjú hölgy - akiről annyit még elárulok, hogy ott lapul a pocakjában a családjuk legifjabb tagja. Hát így adódott, hogy a szűk kis családjának 2 férfiú tagja - a nagyobbacska kisfia és a férje (készültek Ők minden mással is, de ez alkalommal is tuti biztosra akartak menni :), hisz mi más koronázhatná meg jobban e szép alkalmat mint egy csodaszép mozaikvilág ékszer szett!? :)

Ebben a szettben minden ott van: Szilvi kedvenc színe, a kis diszkrét pillangók, az általa is kedvelt rusztikus réz és nem utolsó sorban a 2 szeretett lélek figyelmessége, kedvessége, a nyugalom és a harmónia - a boldogság. Örülök, hogy ilyen formában én is hozzájárulhattam mindehhez.

További sok szép, kedves, boldog és örömteli születés napot kívánok neked, sok sok szeretettel!

77-evzaro_es_terasz 077.JPG87-evzaro_es_terasz 087.JPG

Szerző: Hamupupocska  2012.08.07. 10:42 Szólj hozzá!

Címkék: ékszer mozaik

süti beállítások módosítása